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Summary of ASEAN Member States Policies on Transportation of 
Empty Container 

Member States Question 1:  Is empty container considered as cargo or equipments under the law of 
each ASEAN country? 

BRUNEI 
DARUSSALAM 

Muara Port is a government owned port. Most shipment into Brunei Darussalam are 
meant for domestic consumption. 5% are goods in transit bourne for East Malaysia i.e. 
Sabah and Sarawak.  For export containers, 2% are laden and the rest are all empties. 
There are charges for these empties namely demurrage, storage and handling charges. 
Similar to Malaysia, these containers contribute to our container handling statistics by 
the port which is considered as a cargo. 

CAMBODIA Subject to the Law on Customs of the Kingdom of Cambodia, all imported goods must be 
reported at the custom office . In practice, empty Container imported to the territory of 
the Kingdom of Cambodia for the purpose of sale then it is considered as a cargo. 

INDONESIA In the shipping company,  empty container is called equipment and also can be called a 
walking warehouse 

LAO PDR The Lao law does not provide definition / classification of an empty container 

MALAYSIA Ports in Malaysia can be categorized into Federal Ports and State Ports which are 
governed under different legal provisions. However, all those Acts do not define empty 
container as a cargo or as equipment. As the current practice, the movements of empty 
containers between ports in Malaysia are subject to the port charges, thus it is 
considered as a cargo to the shipping lines. Besides, they are also taken into account in 
container handling statistics by ports and therefore being considered as a cargo. 

MYANMAR As the current practice, the movements of empty containers between ports in Myanmar 
are subject to the port charges, thus it is considered as a cargo to the shipping lines. 
Besides,  they are also taken into account in container handling statistics  by ports and 
therefore being considered as a cargo.  

PHILIPPINES The Philippine law does not provide for the classification of an empty container as cargo 
or equipment.  
However, the PPA pursuant to PPA Memorandum Circular No. 22-2004, for purposes of 
assessment of wharfage, viewed the following: 

 Containers, in general shall be treated as part of ship’s gear. 

 But for purposes of assessment of wharfage fee, a fee levied on cargoes, empty 
container is  assessed as follows: 

   Foreign empty containers, shipped by and consigned to a foreign shipping line 
or manifested as having “NO COMMERCIAL VALUE” and brought into the 
country for use in export  shipments and shipped through the shipping line’s 
own vessel or any other foreign vessel shall not be subject to the payment of 
import wharfage 

 Foreign empty containers which are required to be transported to another 
Philippine port in order to load export cargo and shipped via domestic vessel 
(also referred to as transit or relay container, such foreign empty container, 
though considered as “cargo” shall not be subject to the payment of domestic 
wharfage 

 Foreign empty containers that are not  owned by foreign shipping lines but 
owned by companies in the business of container leasing, cargo forwarding or 
logistics shall be subject to the payment of Import or domestic wharfage 

 Empty containers that are importations by any domestic shipping lines  or any 
local company, for its own use or hire, shall be subject to the payment of  
import or domestic wharfage 
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Member States Question 1:  Is empty container considered as cargo or equipments under the law of 
each ASEAN country? 

 Empty containers used in the coastwise trade, owned and transported through 
vessels owned by the same shipping line shall not be charged domestic 
wharfage 

 Empty containers used in the coastwise trade transported through vessels not 
owned by the same shipping line shall be charged domestic wharfage 

SINGAPORE The MPA Act defines containers as goods – Section 2 of MPA Act state that “goods" 
includes dangerous cargoes, animals, carcases, baggage, containers and any other 
movable property of any kind whatsoever and whether in a refrigerated form or 
otherwise;” & "Container" means a receptacle 6.1 metres or more in length equipped 
with corner castings to facilitate handling by mechanical equipment. 
Singapore Customs (SC) administers the Customs (Container) Regulations. However, 
these Regulations do not expressly define a container as a cargo or an equipment. The 
definition of “container” under the Regulations is: 

“Container” means a box, tank or container of standard dimensions which — 
(a) is specially constructed for the safe carriage of goods; 
(b) is of permanent character and can be used more than once; 
(c) is specially designed to facilitate carriage of goods by one or more 

modes of transport; 
(d) is fitted with devices which enable it to be locked and sealed; 
(e) has an internal volume of at least one cubic metre; and 
(f) has conspicuous and permanent identification marks”. 

THAILAND Equipment 

VIETNAM The Viet Nam Maritime Code 2005 defines container as goods: Goods means any 
machines, equipment, materials, fuels, consumer goods, and any movable property 
including live animals, containers or similar articles of transport supplied by the shipper 
for stuffing goods, to be carried under the contract of carriage of goods by sea. 

 
Member States Question 2:  Providing domestic laws and regulations governing the transportation of 

empty containers between and among domestic ports; 

BRUNEI 
DARUSSALAM 

Muara Port is the only commercial main gateway port for Brunei Darussalam. The Muara 
Container Terminal handles international containerised cargoes bound for Brunei and 
vice-versa. Smaller ports in Brunei Darussalam namely Kuala Belait Port and Temburong 
Port do not handle container as cargoes come in bulk and palletised. Hence, there is no 
occurrence whereby containers especially empties are being transported among 
domestic ports nor Cabotage Policy is being implemented. Therefore, there is no explicit 
law and regulation governing the transportation of empty containers between and 
among our ports. 
Brunei Darussalam may consider to take account on the law and regulation. It might be 
beneficial in the near future to adopt when there is a demand for such activity. 

CAMBODIA Phnom Penh Port is the port receiving containers for inland waterways of Cambodia. 
There is no occurrence whereby containers especially empties are being transported 
among domestic ports  nor Cabotage Policy is being implemented. Therefore, there is no 
explicit law and regulation governing the transportation of empty containers between 
and among our ports. 

INDONESIA  Law 17 of 2008 on Shipping Article 8, paragraph 1 mention that domestic sea 
transport activities must be carried out by the national shipping companies and using 
Indonesian-flagged vessels (Cabotage Principle). 

 Minister of Transportation Regulation No. 71 of 2005, Article 2 state that the sea 
transport of goods among ports in the country must be carried out by the national 
shipping  company and folk shipping companies 

But, There is no explicit  laws and regulation governing the transportation of empty 
containers between and among domestic ports 
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Member States Question 2:  Providing domestic laws and regulations governing the transportation of 
empty containers between and among domestic ports; 

LAO PDR According to bilateral agreement between Lao PDR and neighbouring countries, Truck 
with empty container is prohibited to enter Lao PDR. However, the empty truck can enter 
only when there is a contract between the two governments or agreement between 
supplier and client based on a particular project to come to pick up goods in territory of 
Lao PDR. 

MALAYSIA As the empty containers are considered cargo, they are bounded to the Cabotage Policy. 
Cabotage Policy in Malaysia limits the transportation of goods and passengers (including 
the provision of services) in Malaysian waters and the Exclusive Economic Zone (EEZ) to 
Malaysian ships. Malaysian Ship refers to ships registered under Part IIA of the Merchant 
Shipping Ordinance 1952, whereby the ship is owned by Malaysians or companies with 
the majority of shareholders are Malaysians. 
Section 65A MSO 1952: In this Part, unless the context otherwise requires ‘domestic 
shipping’ means the use of ship- 
(a) to provide services, other than fishing, in the Federation waters or the exclusive 

economic zone; or 
(b) for the shipment of goods or the carriage of passengers – 

(i) from any port or place in Malaysia to another port or place in Malaysia; or 
(j) (ii) from any port or place in Malaysia to any place in the exclusive economic 

zone or vice versa. 
Section 65KA (1) - No ship other than a Malaysian ship may engage in domestic shipping. 

MYANMAR There is no explicit laws and regulation governing the transportation of empty containers 
between and among domestic ports. Nevertheless, in accordance with Myanmar Sea 
Customs Act, there is no restriction on the transportation of empty containers considered 
to be equipment (between and among the domestic ports). It may be related to the law 
of Myanmar Port Authority or Transportation Laws. 

PHILIPPINES For Question Numbers 2  to 6:   
Generally, foreign shipping lines are not allowed to trade between two (2) ports within 
territorial waters. This means they are not allowed to pick up their empty containers 
from one local port  (e.g., Manila) and bring it to other local ports (e.g., Davao, Cebu) 
because of the “cabotage” principle. 

 
The foreign shipping lines should contract domestic ships to reposition their empty 
containers from one domestic port to another. Another option is for the foreign 
shipping lines to request for issuance of special permit to temporarily trade their ships 
to the Philippine waters pursuant to Republic Act No. 9295 and its Implementing Rules 
and Regulations. 

SINGAPORE There is no express provision in the MPA Act (or its subsidiary legislation) that regulates 
transportation of empty (or loaded) containers between ports. However, persons who 
carry out the transportation of empty/loaded containers between terminals within the 
port by sea will require harbour craft permits (see MPA (Harbour Craft) regulations). 
 

There is no provision in the Customs (Container) Regulations on the transportation of 
empty containers between domestic ports. The Customs (Container) Regulations 
currently only prohibit, inter alia, movement of loaded containers (not empty) between 
the container terminal and a consignee’s premises/container freight station (not between 
domestic ports) without a permit. 

THAILAND - Customs Act B.E. 2469 
Rules and regulations under the Port Authority of Thailand (PAT) 

VIETNAM No specific regulations for transporting empty containers, only general provisions on 
cabotage in Viet Nam Maritime Code 2005. 
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Member States Question 3:  Foreign shipping companies can transport empty containers between 
domestic ports of your country? 

BRUNEI 
DARUSSALAM 

No. Based on the information above, destinations of these empty containers are only 
meant for inbound and outbound. Empty containers are not handled in domestic ports. 

CAMBODIA Cambodia  may consider to take account on the law and regulation. It might be beneficial 
in the near future to adopt when there is a demand for such activity. 

INDONESIA Based on Law and regulation mentioned above, foreign shipping companies can transport 
empty containers between domestic ports, as long as using Indonesian-flagged vessels 

LAO PDR Please see answer to Question 2 

MALAYSIA As mentioned above, Cabotage Policy limits the transportation of goods and passengers 
(including the provision of services) in Malaysian waters and the Exclusive Economic Zone 
(EEZ) to Malaysian ships. 
However, the Cabotage Policy is quite liberal where the Minister of Transport under the 
provision of MSO 1952 is authorized to grant exemptions to foreign vessels to operate 
domestically whenever Malaysian ships are unable to meet the demands of work as 
offered by section 65U. 
In line with that, effective from June 3, 2009, the Government had exempted foreign 
ships from the provisions of subsection 65KA (1) of the Merchant Shipping Ordinance 
1952 with respect to the transport of containerized transhipment cargo for certain 
sectors. 

MYANMAR Foreign shipping companies cannot transport empty containers between domestic ports.  

PHILIPPINES See Answer in No. 2. 

SINGAPORE There is only one port in Singapore with two licensed public cargo terminal operators. 
Singapore has no restrictions for international freight transportation. Please refer to 
Singapore’s maritime transport commitments at the WTO under CPC 7212 

THAILAND Shipping companies with up to 49% foreign ownership can transport empty container 
between domestic ports of Thailand 

VIETNAM Foreign shipping companies are not allowed to transport empty containers in Viet Nam. 
However, Viet Nam has considered a number of foreign carriers to balance their own 
empty container company for import and export of goods and when Vietnamese sea-
going ships are not in a position to do.  

 

Member States Question 4: Providing information about requests of foreign shipping companies to be 
able to transport empty containers between domestic ports of your 
country; 

BRUNEI 
DARUSSALAM 

Not applicable. Please see answer question (3) 

CAMBODIA Destinations of these empty containers are only allowed to handle at Phnom Penh Port. 

INDONESIA The Information can be provided by the port authority. 

LAO PDR Nil 

MALAYSIA Nil 

MYANMAR The information can be provided by Myanma Port  Authority.  

PHILIPPINES See Answer in No. 2. 

SINGAPORE Not applicable; please see answer to question (3). 

THAILAND Contact the Port Authority of Thailand and follow the rules and regulatons under the PAT, 
and the Customs Act 

VIETNAM Some foreign shipping companies require to be transported to their company's empty 
containers from different ports of Vietnam to balance their empty containers between 
the port of export and import port (sometimes imbalance empty containers). 
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Member States Question 5:  Briefing the response of the competent authorities to the request of 
foreign shipping companies; 

BRUNEI 
DARUSSALAM 

Not applicable. Please see answer question (3) 

CAMBODIA Not applicable. Please see answer question (3) 

INDONESIA See answer question (4) 

LAO PDR Provincial Department of Public Works and Transport 

MALAYSIA Nil 

MYANMAR The information can be provided by Myanma Port Authority.  

PHILIPPINES See Answer in No. 2. 

SINGAPORE Not applicable; please see answer to question (3). 

THAILAND Please see answer to question (4) 

VIETNAM - Priority is granted to Vietnamese sea-going ships in the cariage of cargo and of 
passengers and luggage between Vietnamese seaports. 

- Check against actual demand of the empty containers imbalance between import 
and export ports that foreign companies proposed to be transported. 

 
Member States Question 6:  Providing information if any related to the operation of foreign shipping 

companies in transporting empty containers between domestic ports of 
your country. 

BRUNEI 
DARUSSALAM 

Similar to Indonesia, the information on loading and unloading of cargoes by shipping 
companies, including empty containers, is recorded by the customs and port authorities. 

CAMBODIA Not applicable. Please see answer question (3) 

INDONESIA The information of loading and unloading cargo by shipping companies, including empty 
containers  will be recorded by the customs and port authorities. 

LAO PDR Please see answer to Question 2 

MALAYSIA Under the Cabotage Policy, foreign shipping companies are prohibited to transport empty 
containers between domestic ports in Malaysia. However, exemption can be given to 
foreign ships whenever certified by 
the Shipowners Association of Malaysia that there are no suitable Malaysian vessel is 
available for transporting empty containers between domestic ports in Malaysia. 

MYANMAR Foreign shipping companies are prohibited to transport empty containers between 
domestic ports in Myanmar. In this regards, all the operations (whether or not empty 
containers) related to the foreign shipping companies or Local Shipping Companies are 
under the customs control and handled by Myanmar Port Authority. 

PHILIPPINES See Answer in No. 2. 

SINGAPORE Not applicable; please see answer to question (3). 

THAILAND Currently, there are several foreign shipping companies which already transport empty 
containers between domestic ports such as  
- NYS Logistics Co.,Ltd. 
- K Line (Thailand) Ltd. 
- SITC Container Lines Co.,Ltd 
- NYK Line (Thailand) Co.,Ltd. 

VIETNAM Currently, there are a number of companies licensed to transport empty containers of 
their company like Mearsk line, MSC, CMA-CGM, Yang Ming license for a period of 06 
months / license 1 times. 

 


